SETT: Walter Mitty är mest manligt mys

BETYG: 2/5

Egentligen är det bara en stor slump att jag hamnat här.
Jag har sett trailern och inte blivit sugen. Jag har sett jämförelserna med Forrest Gump, en film jag visserligen föll pladask för när jag såg den som barn men sedan aldrig velat se om. Forrest Gumpigheten var en av de saker jag tyckte drog ner ”Hundraåringen” med fönstret.
Men här sitter jag på ”The secret life of Walter Mitty”.

Kontorsråttan Walter Mitty (Ben Stiller) jobbar som negativansvarig på legendariska fototidningen Life. En dag ska tidningen läggas ner. Magasinets legendariske fotograf (Sean Penn) har tagit sista omslagsbilden, men negativet verkar saknas i försändelsen. Walter Mitty får helt enkelt ge sig ut i världen och jaga reda på fotografen. Samtidigt är han olyckligt kär i sin kollega, spelad av Kristen Wiig. Genom de frekventa och spektakulära dagdrömmarna har Ally McBeal fått sin manliga efterträdare.

Det är min vän som valt filmen, och visst är jag lite vilsen här.
Resten av publiken består av 20–30-åringar som gått precis rätt. De verkar tillhöra gruppen som matats med roliga Hollywoodmän sedan barnsben.
De vrider sig av skratt trots att filmen väldigt sällan är skrattrolig.
Hade Petra Mede eller Nour El Refai dragit samma jokes hade ingen skrattat. Men här agerar publiken på kommando.

”The secret life of Walter Mitty” är ofta väldigt snyggt filmad och redigerad. Den är kanske inte så rolig, men ständigt myscharmig. Tills det står fullständigt klart att detta är en rolig film, helt utan roliga kvinnor.
Hollywood får ofta kritik för att inte släppa fram de få kvinnor som lyckats slå sig in som komiker. Walter Mitty är ett härligt filmprojekt härliga Hollywoodmän emellan. Trots att många av de bärande rollerna hade kunnat spelas av kvinnor hänvisas det andra könet till tråkrollerna. Den snygga tjejen på jobbet, mamman, systern.
Precis innan har jag sett Lars von Triers ”Nymphomaniac”, en film om en kvinna som gör våldsam revolt mot kvinnans perifera plats i samhället.
Intrycken från den filmen får mig att drömma om att de tillrättalagda kvinnokaraktärerna i Walter Mitty ska göra revolt, tvinga sig in i grabbarnas fotbollsmatch i Himalaya, sno longboarden från den töntgullige huvudrollsinnehavaren. Självklart är det lönlöst i en film som till skillnad från ”Nymphomaniac” görs tillgänglig på varenda biograf i landet.

Kort sagt: Walter Mitty är en snygg och mysig historia, och det är egentligen bara en gravt alkoholiserad helikopterförare en bit in i filmen (Ólafur Darri Ólafsson) som gör den riktigt sevärd. Precis som med ”Forrest Gump” var detta nog första och enda gången jag såg den här filmen. Det räckte bra så.
Men.
Du som tror att du kommer gilla den kommer antagligen göra det.

Walter Mitty

Walter Mitty

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>